mszh-CNenth
A- A A+

Pejabat Pelajaran Daerah Baling Sik mula beroperasi bertempat di SK Baling. Pejabat Pelajaran ini mentadbir dua daerah pendidikan iaitu Daerah Baling dan Daerah Sik.

Yang Berusaha Tn. Hj. Yahya bin Awang telah dilantik sebagai  Pegawai Pendidikan Daerah yang pertama. Pegawai Pendidikan Daerah dibantu oleh oleh 2 orang Penolong Pegawai Pendidikan Daerah iaitu Penolong Pegawai Pendidikan Daerah (Menengah), Penolong Pegawai Pendidikan Daerah (Rendah) dan beberapa orang penyelia dan kakitangan perkeranian.

 1 SK Baling

 

Pada tahun 1989 , operasinya telah berpindah ke SMK Baling sehingga 2010.

Mulai  tahun 1995, struktur Pejabat Pendidkan Daerah telah diubahsuai dengan menempatkan 3 orang Penolong Pegawai Pendidikan Daerah mengikut sektor  iaitu:

i.                  Sektor Pengurusan Sekolah

ii.               Sektor Pengurusan Akademik

iii.            Sektor Pembangunan Kemanusiaan

 

dan dibantu oleh 12 orang Penyelia,2 orang Pembantu Tadbir, seorangPembantu Am Rendah dan seorang Pekerja Rendah Awam.

 

Pada tahun 2004,sekali lagi penstrukturan semula perjawatan di Pejabat Pelajaran Daerah dengan menyaksikan pertambahan Pegawai,Penyelia dan Staf Sokongan.

Selepas penstrukturan semula,Pejabat Pelajaran Daerah telah dijadikan Pusat Tanggungjawab (PTJ) bagi sekolah-sekolah di  bawah pentadbiran Pejabat Pelajaran Daerah.

 

Pada tanggal  10.10.2010 PPD Baling Sik telah  berpindah  ke Bangunan baru sekarang di Batu 42, bersebelahan SMK Agama Baling. Pada masa yang sama penstrukturuan baru mula dilaksanakan dengan pertambahan pegawai interim. Bangunan ini telah memberikan keselesaan kepada semua warga PPD untuk menjalankan tugas rasmi demi meningkatkan prestasi pendidikan di Daerah Baling Sik.

 

PEJABAT PENDIDIDIKAN DAERAH BALING

Tel:   04-470 4344   Faks: -   Emel: ppdbaling@moe.gov.my

Penafian: Kerajaan Malaysia dan Pejabat Pendidikan Daerah Baling  adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini. Syarikat-syarikat yang dirujuk dalam laman web ini tidak boleh dianggap sebagai ejen ataupun syarikat yang disyorkan oleh Pejabat Pendidikan Daerah Baling.

Pelawat Hari Ini : 21

Pelawat Bulan Ini : 224

Jumlah Pelawat : 28564