Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Sejarah

Pejabat Pelajaran Daerah Baling Sik mula beroperasi bertempat di SK Baling. Pejabat Pelajaran ini mentadbir dua daerah pendidikan iaitu Daerah Baling dan Daerah Sik.

Yang Berusaha Tn. Hj. Yahya bin Awang telah dilantik sebagai  Pegawai Pendidikan Daerah yang pertama. Pegawai Pendidikan Daerah dibantu oleh oleh 2 orang Penolong Pegawai Pendidikan Daerah iaitu Penolong Pegawai Pendidikan Daerah (Menengah), Penolong Pegawai Pendidikan Daerah (Rendah) dan beberapa orang penyelia dan kakitangan perkeranian.

 1 SK Baling

 

Pada tahun 1989 , operasinya telah berpindah ke SMK Baling sehingga 2010.

Mulai  tahun 1995, struktur Pejabat Pendidkan Daerah telah diubahsuai dengan menempatkan 3 orang Penolong Pegawai Pendidikan Daerah mengikut sektor  iaitu:

i.                  Sektor Pengurusan Sekolah

ii.               Sektor Pengurusan Akademik

iii.            Sektor Pembangunan Kemanusiaan

 

dan dibantu oleh 12 orang Penyelia,2 orang Pembantu Tadbir, seorangPembantu Am Rendah dan seorang Pekerja Rendah Awam.

 

Pada tahun 2004,sekali lagi penstrukturan semula perjawatan di Pejabat Pelajaran Daerah dengan menyaksikan pertambahan Pegawai,Penyelia dan Staf Sokongan.

Selepas penstrukturan semula,Pejabat Pelajaran Daerah telah dijadikan Pusat Tanggungjawab (PTJ) bagi sekolah-sekolah di  bawah pentadbiran Pejabat Pelajaran Daerah.

 

Pada tanggal  10.10.2010 PPD Baling Sik telah  berpindah  ke Bangunan baru sekarang di Batu 42, bersebelahan SMK Agama Baling. Pada masa yang sama penstrukturuan baru mula dilaksanakan dengan pertambahan pegawai interim. Bangunan ini telah memberikan keselesaan kepada semua warga PPD untuk menjalankan tugas rasmi demi meningkatkan prestasi pendidikan di Daerah Baling Sik.

 

Aktiviti Sekolah Pilihan: SMK BALING

 TOYOTA ECO YOUTH CHALLENGE

SMK Baling telah mencipta sejarah tersendiri pada tahun 2018  ini  apabila  pengetua  berkaliber, Pn. Hjh. Zahara bt. Ismail telah menawarkan diri mewakili negeri Kedah Darul Aman bagi mengetuai cabaran Toyota Eco Youth ini. Untuk tujuan itu, beliau telah memberi peluang kepada enam orang pelajar tingkatan 4 sekolah ini menyahut cabaran menukar sikap masyarakat dan mencetus idea “OUR WASTE OUR RESPONSIBILITY”.

Tema ini bermaksud sampah kita adalah tanggungjawab kita. Pelajar-pelajar ini memilih Tapak Pasar Malam Jerai sebagai tapak projek mereka.

 Maklumat lanjut: https://instagram.com/smkbaling.tey

43

44

45

46

47

48

49

50

51

«
»

Statistik Pelawat

483067
Hari ini
Semalam
Minggu ini
Minggu lepas
Bulan ini
Bulan lepas
Jumlah
15
51
131
253
912
479660
483067
IP anda: 54.162.133.222
Masa: 2018-10-24 02:43:19

Cadangan Anda

Go to top